Sari la conținut


- - - - -

FRICA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE... !

Frica Teama Spaima cauze efecte consecinte

474 răspunsuri la acest topic

#461 Dana

  Membru avansat

 • Members
 • 3.184 posturi

Postat 31 ianuarie 2017 - 04:36

Vezi postsieup'aici, pe 30 ianuarie 2017 - 08:47 , a spus:

[...] Stii ce mi-ai inspirat? Un Bogdan dupa o betie, sau un Bogdan sculat din somn, gata sa se puna perpendicular doar de dragul sa zica altceva! [...]
Silvia, mie stii ce mi-a inspirat postarea lui Bogdan?
Un om transparent si sincer, care cauta in mod dinamic, isi pune intrebari, culege opinii si raspunsuri raportandu-le la coordonate de spatiu si timp, compara, verifica, sorteaza, cauta validitati de argumente fara sa ignore eventualele posibile contraargumente etc... refuzand sa ramana intepenit intr-o stare statica de suficienta...
Nu vad nimic rau in asta. Dimpotriva.
Poate sunt subiectiva, dar eu asa am cautat mereu, asa imi manifest cautarile in prezent si asa am de gand sa-mi continui cautarile; nu mi-a fost teama nici macar sa ma contrazic pe mine insami atunci cand am descoperit ca am mari dileme in legatura cu ceva; si nu voi ezita niciodata sa le sucesc si sa le rasucesc, atata timp cat simt nevoia sa fac asta...
In timpul cautarilor, nu cred ca exista vreun om care sa nu se puna cateodata perpendicular, de-a latul, de-a curmezisul, paralel, sau cine stie cum... macar din cand in cand... macar cat sa vada ce rezulta...
Uneori, noi - oamenii - ne sucim si ne rasucim, ne punem cu capul in jos si-n sus, abordam dileme curioase si incercam sa privim din mai multe unghiuri... macar cat sa observam si sa cunoastem cum se vad lucrurile dintr-o pozitie sau alta...
In timpul asta, de fapt e posibil sa nu fie vorba despre altceva decat despre cautari... in dorinta de a lua decizii pentru noi insine, ca fiinte umane... in cat mai buna cunostinta de cauza...

#462 sieup'aici

  Membru avansat

 • Members
 • 6.676 posturi

Postat 31 ianuarie 2017 - 06:41

Dana, si mie mi-a inspirat la fel! Tot un om transparent si sincer.
Dar un om in cautari arata oleca derutat, nu? :emoticon-0102-bigsmile:

#463 Gabriel_S

  Admin

 • Administrators
 • 26.018 posturi

Postat 05 februarie 2017 - 08:29

Vezi postDana, pe 18 ianuarie 2017 - 04:41 , a spus:

Buddha spunea cam asa: "Singurul secret al existenței este să nu-ți fie teamă. Niciodată sa nu-ți fie teamă de ce vei deveni."
Rezonati cu acest indemn? De fapt, cum ar trebui inteles acest sfat, la ce se refera oare?
Este sfatul pe care il da si Biblia (cu alte cuvinte). In acelasi timp nu ar trebui sa consideram frica, una din inzestrarile fiintei vii?
Poate nu. Poate gresim daca o vom considera asa. Poate este o "aparitie" straina naturii noastre si de aceea ne doare, ne nelinisteste, uneori chiar ne irita si nu rareori ne incurca, ne limiteaza.
Nu le stiu pe toate !!!

#464 Gabriel_S

  Admin

 • Administrators
 • 26.018 posturi

Postat 05 februarie 2017 - 08:49

Vezi postIliescu Bogdan, pe 19 ianuarie 2017 - 04:56 , a spus:

Ok.
In budism ideea de reincarnare e unanim acceptata, asta insemnand automat ca e acceptata si ideea unei existente prezente aflata intre altele doua: existenta din trecut si existenta din viitor, care va urma acesteia de acum prin procedeul misterios numit reincarnare.
Situatia respectiva a mai adus cu sine un concept, acela de karma. Mda...
Karma este destinul vietilor viitoare in raport cu cele anterioare, sau altfel spus daca ai fost o fetita cuminte in viata asta o sa ai o viata viitoare plina de satisfatii si de placeri discrete si invers, daca ai fost o fetita rea in viata asta o sa ai o viata viitoare naspa si marcata de o seriozitate plictisitoare.
Sau altfel spus, faptele pe care le faci acum, bune sau rele, vor determina viitoarea persoana care vei fi ca urmare a reincarnarii de care nu scapa nimeni si care se va produce undeva, in viitor, si in cazul tau.

Ei, poate la asta se referea Buddha.
Poate le zicea alora "Dragii mei discipoli, daca o sa fiti intelegatori si de treaba in viata asta n-aveti de ce sa va temeti in legatura cu ce-o sa deveniti in aia viitoare. O sa fiti bine cu totii !!"

:cool: :cool:
Nu stiu cum percepeti voi dar conceptul reincarnarii imi pare ca ne arunca intr-un fel de cerc vicios.

Citat

Karma este destinul vietilor viitoare in raport cu cele anterioare, sau altfel spus daca ai fost o fetita cuminte in viata asta o sa ai o viata viitoare plina de satisfatii si de placeri discrete si invers, daca ai fost o fetita rea in viata asta o sa ai o viata viitoare naspa si marcata de o seriozitate plictisitoare.
...altfel spus:
daca (in viata asta) ai fost o fetita cuminte traind o viata marcata de o seriozitate plictisitoare o sa ai o viata viitoare plina de satisfatii si de placeri discrete... si invers, daca ai fost o fetita rea, traind o viata plina de satisfatii si de placeri discrete, o sa ai o viata viitoare naspa si marcata de o seriozitate plictisitoare.
Fiindca, sa fim onesti, viata plina de "satisfactii si placeri discrete" nu cred ca se refera la colindarea pe cararile din natura si admirarea frumusetii florilor sau a maretiei muntilor.
Ce zici, Bogdan, ce presupune viata plina de satisfactii si placeri discrete? Pe cea naspa si marcata de o seriozitate plictisitoare o cunoastem din biserica :emoticon-0136-giggle:
Nu le stiu pe toate !!!

#465 Gabriel_S

  Admin

 • Administrators
 • 26.018 posturi

Postat 05 februarie 2017 - 10:07

Desi Dana, si intr-o mai mica parte, Silvia au raspuns la postarea ta, Dana intrand frumos in detalii, incerc sa vad ce mai pot adauga si eu raspunsului lor:

Citat

Daca vrei sa ai acces la un nivel de cunoastere dincolo de care - sa zicem - ai incepe sa intelegi cu adevarat cum functioneaza lucrurile, nu trebuie sa aderi la nici o forma de partizanat, trebuie sa privesti lumea din jur fara nici o emotie, fara sa-ti placa sau sa-ti displaca ceva.
Omul este o fiinta inzestrata (si) cu emotii. Sa ne detasam de ele, ar ainsemna sa nu mai fim ceea ce suntem. S-ar prea putea ca acele concluzii absurde si contradictorii la care au ajuns diversi formatori de convingeri sa vina tocmai din neomenescul in care au cautat sa se cufunde. Sunt convins ca felul in care am fost creati, inclusiv inzestratea emotionala, este sa asigura modul armonios in care noi functionam. In masura in care nu ne producem singuri dezechilibre intre parametri naturii noastre umane.

Citat

Mie, asta cu "perfect incompatibila cu crestinismul " sau cu orice alta ideologie, spusa ca si cum in afara ei lumea se sfarseste si nu mai exista nimic mi se pare cel putin paguboasa, ca sa nu zic distructiva spiritual. Ei, si ce daca e incompatibila cu crestinismul? Sau cu creationismul? Sau cu brahmanismul? De ce orice intentie, orice efort de cunoastere omeneasca trebuie sa fie inclusa, sa fie subsumata intr-o id(e)ologie ? De ce trebuie sa se raporteze universul la crestinism? Crestinismul e un sumum de reguli si de obiceiuri, aparut in forma "potenta" de cateva sute de ani, pe o portiune a unei planete care e in universul asta cat un varf de ac intre alte miliarde de miliarde de planete.
Despre crestinism, cred ca este suma unor concluzii bazate pe observatii atat de rationale cat oamenii au avut la vremea aceea posibilitatea sau evolutia spirituala sa le faca. Iar langa aceste observatii si concluzii sanatoase, ca sa-si asigure interesele meschine,
oamenii religiei si diversi alti profitori au permis sa mai fie adaugate si diverse conceptii bazate pe aberatii ideologice.
Crestinismul, ca orice alta religie ce recunoaste o divinitate, s-a conturat ca religie deoarece recunoaste existenta unei Divinitati.
A da la o parte crestinismul inseamna a da la o parte religia si inclisiv pe Dumnezeu. Nu cred ca tu poti da la o parte crestinismul si, eventual religia crestina, fara sa-l scoti si pe Dumnezeu din preocuparile tale spirituale.

Citat

De ce - asta ma-ntreb eu - pana la crestinism, cele mai avansate societati aveau zei care se ocupau de toate aspectele vietii omenesti si dupa aia - gata? Adica sa vezi ce chestie, am avut zei, am crezut in ei 5000 de ani sa zicem, iar acum pac! nu mai sunt. Nu mai e decat unul singur, reprezentat de niste institutii pe care trebuie sa le urmam. Nu e interesant? Chiar nu vede nimeni ca e o cacialma? Se vede de la o posta, e ca un tramvai care opreste in statie.


Au fost zei pentru toate lucrurile timp de mii de ani si acum gata nu mai sunt...Puuf.. Au disparut peste noapte. Mie asta-mi da cu minus, nu inteleg. A venit unul intr-o zi si a decretat ca "de astazi suntem monoteisti." Hai pe bune?
Eu nu cred ca trecerea de la politeism la monoteism s-a facut in mod arbitrar si elaborat plecand de la interese meschine. Cred ca a fost rezultatul evolutiei firesti a dezvoltarii spirituale a societatii. Dovada ca aceasta trecere s-a facut in diverse locuri pe pamant. Trecerea aceasta de la politeism la monoteism o identificam in Egiptul antic, Biblia, in cartea Genesei vorbeste despre un anume Melhisedec (imparat al Iebusitilor), rege al unui popor ce se inchina unui unic "zeu" creator. Cuceritorii si descoperitorii Africii si ai Americii au fost surprinsi sa constate ca vechii locuitori recunosteau un "Mare Spirit" care era considerat superior tuturor zeilor la care se mai inchinau. Nu le-a fost deloc greu sa elimine treptat-treptat pleiada de zei inferiori si sa se raporteze prin inchinare la Dumnezeul suprem. Faptul ca astazi exista inca ramasite ale religiilor politeiste, mai mult sub forma adorarii diavolului decat a adorarii unor zei stravechi, nu este, din pcmdv. dovada ca lumea ar avea tendinta sa se intoarca la politeism.
Nu cred ca omul se va mai inchina vreodata soarelui sau va aduce ofrande si va adora luna ca zeita a cerului.

Citat

Si daca am face un exercitiu de imaginatie si am presupune, asa de dragul nonconformismului si al cunoasterii ca toti zeii aia exista in continuare? Si ca Biblia nu e decat o farsa ? Si ca lucrurile merg in lume asa cum merg pentru ca toti zeii ceilalti - ignorati acum - sunt cam ofticati?
Eu inteleg exercitiul de imaginatie acolo unde nu am datele necesare sau unde imaginatia poate sa aduca ceva nou. Altfel, sa-mi imaginez ca am aripi si ma pot arunca de la etajul 10,
nu mi-ar fi de niciun folos. Cred ca nonconformismul este necesar sa rastoarne conformismul aberant. In niciun caz sa-l inlocuiasca cu un absurd si mai colosal.

Citat
Si chiar daca n-ar fi nici un fel de zei dar unii vor sa se-nchine unor plasmuiri de-ale lor, care e problema? Lasa-i sa se-nchine cui vor ei, e viata lor si e constiinta lor. Sau altii care nu vor sa se-nchine nimanui... La fel si cu ei.
Ar fi trist sa existe perceptia ca noi aici nu lasam loc oricaror convingeri spirituale.
Numai limbajul exprimarii sa fie decent.

Citat

Nu spun ca ar fi asa sau altfel, dar tacerea asta care se asterne cand vine vorba de "adevarul biblic" pana si aici pe forum mie-mi da frisoane, parca am fi in continuare in Evul Mediu si am putea sa fim acuzati de erezie daca incepem sa ne punem intrebari cu privire la "biblie". Dragii mei, suntem fiinte rationale, haideti sa ne punem intrebari pentru ca s-ar putea, s-ar putea, sa gasim si raspunsuri la ele. De ce sa credem fara sa cercetam? Ca asa ne-a cerut cineva? Hai pe bune?
Noi chiar ne-am bucura sincer sa intalnim intrebarile acestea. Nu ca am cunoaste raspunsurile. Dar, plecand de la ele, asa cum ai spus... si discutand si incercand sa aflam cat mai multe informatii, ne va face bine.

Citat

De ce si acum cea mai spiritualizata tara din lume are zei pentru fiecare aspect al vietii, permitand in acelasi timp si monoteismul crestin?
Te referi la India...sau la Japonia sau la China? Faptul ca tari ca India, ca Japonia si China au reusit sa supravietuiasca, desi inca mai recunosc o multime de zeitati, ar putea sa se explice tocmai prin faptul ca au permis crestinismului monoteist sa patrunda, sa se extinda si astfel sa fie schimbata sau alterata imaginea si credinta in zeitatile religiilor initiale. Cred ca despre asta este vorba.

Citat

[Dana nu stiu daca ai remarcat, dar in tarile crestine din Europa religiile politeiste sunt interzise. Nu oficial, dar exista o puternica miscare deschisa, bisericeasca, impotriva lor. Te-ai intrebat de ce?]
Fiindca in Europa stiinta a taiat brazde largi si adanci. Chiar daca unele ramuri ale ei au aparut pe alte meridiane. Iluminismul, umanismul.. au facut ca politeismul sa fie dezgolit si dovedit ca absurd.

Citat

Daca ipoteza unei biblii fara valoare de reper iti da fluturi in stomac si te-nfurie inseamna ca ai acceptat argumentele lobbyului bisericesca fara sa analizezi suportul real al acestuia, ca altfel spus ai integrat un mesaj fara suport rational, care ti-a fost repetat in stanga si-n dreapta de catre un segment social intolerant si agresiv pana "ti-a intrat in cap" Asa functioneaza mesajul crestin, prin repetare, pana iti intra bine in cap. :rolleyes:


... Si daca te-ai infuriat mai inseamna ceva. Insemna ca ai devenit partizana, ca esti gata sa lupti pentru "cauza". :cool: :cool:

Silvia, daca te-am infuriat si pe tine imi cer scuze, nu asta am intentionat.
Gabi, aceleasi scuze si tie, anticipat.
Fiti si voi intelegatori, pe unii ii mai ia asa gura pe dinainte... :rolleyes: :rolleyes:
Sa stii ca nu este pic de furie in mine. Eu iti inteleg preocuparile spirituale si ma bucur sa discutam amical punctele noastre de vedere. Cred insa in ceea ce putem defini ca temelie sigura si anume gandirea logica. Fara ea ne vom pierde in teorii absurde si speculatii ridicole. Cred ca esti de acord cu asta.
Nu le stiu pe toate !!!

#466 Dana

  Membru avansat

 • Members
 • 3.184 posturi

Postat 07 februarie 2017 - 06:03

Vezi postGabriel_S, pe 05 februarie 2017 - 08:29 , a spus:

Vezi postDana, pe 18 ianuarie 2017 - 04:41 , a spus:

Buddha spunea cam asa: "Singurul secret al existenței este să nu-ți fie teamă. Niciodată sa nu-ți fie teamă de ce vei deveni."
Rezonati cu acest indemn? De fapt, cum ar trebui inteles acest sfat, la ce se refera oare?
Este sfatul pe care il da si Biblia (cu alte cuvinte). In acelasi timp nu ar trebui sa consideram frica, una din inzestrarile fiintei vii?
Poate nu. Poate gresim daca o vom considera asa. Poate este o "aparitie" straina naturii noastre si de aceea ne doare, ne nelinisteste, uneori chiar ne irita si nu rareori ne incurca, ne limiteaza.

Intr-adevar, Biblia ofera omului sfaturi in legatura cu frica, indemnandu-l sa nu se lase coplesit de teama.
Se vorbeste despre "fricosi" in asociere cu alte categorii de posibile manifestari umane dubioase (mincinosi, ucigasi, inchinatori la idoli etc).
Dupa parerea mea, termenul se refera la un anume fel de frici, respectiv la un anume tip de caractere si atitudini umane care pot fi generate de aceste frici...

Exista frici care ne asigura protectie in fata pericolelor reale, ajutandu-ne sa evitam potentiale riscuri majore atunci cand nu este neaparat nevoie sa le infruntam, sustinand prudenta in actiuni; de exemplu, nu bagam cu manile doua cuie in priza, de teama sa nu ne electrocutam. Mi-e greu sa cred ca la acest gen de frici s-a referit Biblia atunci cand a cuprins fricosii in enumerarile sale de atitudini gresite.

Insa, exista si frici care ne limiteaza si devin obstacol in calea devenirii noastre; frici imaginate care se dezvolta in mod absurd si exagerat in fata unor lucruri care nu reprezinta un pericol real sau a caror asa-zisa amenintare este neglijabila; frici construite in mod eronat cu indreptarea atentiei spre directii gresite (de exemplu, omului i se poate face frica aiurea de ceva de care deloc nu e cazul sa-i fie frica, dimpotriva...). Poate ca nu stiu sa exprim clar cum cred, dar ma refer la frici psihologice aparute din incertitudini legate de viitor in asociere cu lipsa de incredere, respectiv cu lipsa de Credinta... frici irationale si scapate de sub control care pot transforma omul intr-un las, sufocand dezvoltarea armonioasa a personalitatii acestuia si evolutia sa personala. Cred ca Biblia se refera la astfel de temeri, care ar fi capabile sa scurtcircuiteze ratiunea, sa paralizeze bunul simt, sa nasca si sa cultive ipocrizia in detrimentul aderarii la iubire din convingere, de exemplu sa determine atitudini false si vorbe mincinoase... din frica, sau sa determine blocaj, inertie, lipsa de actiune... din frica, sau chiar cine stie ce actiuni grotesti... din frica.

Cred ca frica va ramane mult timp un subiect controversat si ca de fapt conteaza la ce fel de frica ne referim atunci cand o blamam, sau cand ii aceptam existenta ca parte componenta a fiintei umane cu rol de a genera diverse forme de prudenta (desi unii oameni sustin ca prudenta este total diferita de frica). Dupa parerea mea, frica e ca o moneda cu doua fete diferite si depinde mereu la care din ele ne referim, contand intotdeauna tipul, gradul si obiectul fricii, plus atitudinea omului in fata ei....

#467 Gabriel_S

  Admin

 • Administrators
 • 26.018 posturi

Postat 08 februarie 2017 - 12:54

Pentru om, ca fiinta rationala inzestrata cu capacitatea de a scruta viitorul, necunoasterea acestuia genereaza frica. Mai ales cand ajung la el zvonuri, informatii nelinistitoare,
presupuneri, preziceri (a se vedea horoscoapele, zodiacurile, etc...)
In cazul acesta, este justificata frica?
Nu le stiu pe toate !!!

#468 monica

  Membru avansat

 • Members
 • 5.651 posturi

Postat 08 februarie 2017 - 08:53

"inzestrat cu capacitatea de a scruta viitorul..." :AddEmoticons04262:
adica vrei sa spui "inzestrat cu capacitatea de a i se parea ca scruteaza viitorul"....
noi oamenii nu scrutam nimic... ni se pare ca scrutam ceva, si credem ca ceea ce incercam sa scrutam este asa cum ne inchipuim noi...
ne facem planu (ca tiganu...) si constatam ca, in targ, totul e altcumva decat planul nostru...
vai de noi fiinte trecatoare ca iarba si ca frunza-n vant!!!!!
sunt si raman....monica!

#469 Gabriel_S

  Admin

 • Administrators
 • 26.018 posturi

Postat 10 februarie 2017 - 07:02

Eu zic ca il scrutam. Cat reusim sa patrundem, ce descopera fiecare acolo, ce pricepe din ce crede ca zareste, este alta poveste.
Nu le stiu pe toate !!!

#470 monica

  Membru avansat

 • Members
 • 5.651 posturi

Postat 12 februarie 2017 - 10:23

adica exact ce spuneam: <inzestrat cu capacitatea de ai se parea ca scruteaza viitorul!>
sunt si raman....monica!

#471 Gabriel_S

  Admin

 • Administrators
 • 26.018 posturi

Postat 12 februarie 2017 - 11:26

Nu cred ca este o parere. Noi traim cu fata catre viitor.
Nu le stiu pe toate !!!

#472 monica

  Membru avansat

 • Members
 • 5.651 posturi

Postat 13 februarie 2017 - 06:43

a trai cu :fata catre viitor" nu e totuna cu a scruta viitorul...
daca te-ai fi limitat la a spune "a incerca sa intelegi viitorul" e una, dar a folosi un termen (a scruta) care inseamna si <a patrunde cu mintea, a examina, a sonda> e cu totul altceva..
exact ca in proverbul cu "planu ca tiganu..."
sunt si raman....monica!

#473 Gabriel_S

  Admin

 • Administrators
 • 26.018 posturi

Postat 14 februarie 2017 - 10:28

Nu, Moni: a scruta este una, a intelege ce ai vazut scrutand, este alta... Sa incerci sa intelegi viitorul, trebuie mai intai sa-l scrutezi (<sal patrunzi cu mintea, sa-l examinezi, sa-l sondezi>)
Nu le stiu pe toate !!!

#474 Butterfly

  Membru avansat

 • Members
 • 9.919 posturi

Postat 14 mai 2017 - 10:13

Cu ideea asta ...deja intram in zona alfa...cum ar zice Bogdnautzu! In starea asta ....sondam viitorul ...si-l patrundem cu mintea....
Imagine postată

#475 Gabriel_S

  Admin

 • Administrators
 • 26.018 posturi

Postat 14 mai 2017 - 08:00

Ce o fi cu Bogdanutu, nu o fi patruns intr-o asemenea zona din care nu a reusit sa mai iasa?!
Nu le stiu pe toate !!!

1 utilizatori citesc acest topic

0 membrii, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi